Ikona Slunce >> Předpověď počasí Slunecno.cz >> Články o počasí >> Vrcholí mise DART - pokus o rozbití asteroidu

Vrcholí mise DART - pokus o rozbití asteroidu

15. září 2022 21:00

Dva týdny zbývají do smělého pokusu NASA o rozbití asteroidu prostřednictvím vesmírné lodi, která má do asteroidu narazit. Tento test nastane letos dne 26. září a je známý jako DART (Double Asteroid Redirect Test). Smyslem tohoto pokusu je změna směru asteroidu a ověření, zda je možné odklonění asteroidu prostřednictvím současných technologií.

Jistě i Vy znáte různé katastrofické filmy nebo úvahy na téma, co by se stalo, kdyby do naší planety narazil asteroid. Podle vědců k tomu v minulosti při vzniku Země docházelo nesčetněkrát. Právě prostřednictvím srážek s asteroidy se utvářela současná podoba naší planety. Podle jedné z teorií je srážka s asteroidem příčinou výhynu dinosaurů.

Podle NASA je asteroid v součastnosti 32 milionů kilometrů vzdálený a letí rychlostí zhruba 6 a půl kilometrů za sekundu (4 miles). Za jeden den tak urazí něco přes 500 tisíc kilometrů. K hypotetické srážce se Zemí by mohlo dojít zhruba za 2 měsíce a 3 dny, kdy případnou srážku Země s asteroidem nelze nikdy spolehlivě vyloučit (přestože nás chrání Měsíc).

NASA bude celý proces srážky s asteroidem zaznamenávat prostřednictvím kamer a pořízené snímky zasílat na Zem. Asi 8 hodin před kolizí změní tým pro řízení raketoplánu ovládání kosmické lodi z manuálního na autopilota systému SMART Nav, když ho „poplácá po hlavě a řekne mu hodně štěstí“. Vše bude možné sledovat prostřednictvím živého přenosu na NASA TV.

Zdroj: newsweek



Mohlo by vás dále zajímat


· Velikonoce a Slunce
· Přichází v Česku jaro dříve?
· Roviny klimatické změny a krize EU zemědělství
· Pranostiky na leden
· Copernicus: Rok 2023 je nejteplejším v historii
· Vybuchla sopka na Islandu
· Co drží tzv. cestovatelé v čase skutečně v ruce?
· Jak postupovat při pádu na ledu
· Aplikace Počasí na plochu i pro Windows 10 a 11
· Jáchymovské doly: Odkaz na minulost

Widget Slunecno.cz na plochu Windows

Předpověď počasí na plochu Windows