4. února 2014 19:11
Pravděpodobně jedinými pěstiteli, kteří nelamentují, že jim úroda zmrzla, jsou vinaři. Specifickým produktem vinařství jsou tzv. ledová vína, tedy vína, jejichž hrozny přešly prvními zimními mrazy a dají tak výslednému produktu specifickou chuť.
Aby mohli vinaři sklízet, musejí hrozny, které nejsou sklizené v řádném zářijovém a říjnovém termínu, projít alespoň jednu noc mrazem minimálně -7 °C (ale neměl by překročit -18°C, kdy už může poškodit samotnou rostlinu). Většina vinařů, kteří část úrody na tento druh vína vyčlení, se snaží místo, kde ponechali hrozny zmrznout, přísně tajit. Opuštěné vinice se totiž stávají (stejně jako při sklizni) předmětem řádění zlodějů. I ti mají zálusk na ledové víno, ovšem bez práce. Víno se nechává podle podmínek ve vinicích do prosince, nebo ledna, výjimečně, pokud se mrazy opožďují, až do února.
Cena ledového vína, které se nejčastěji prodává v láhvích 0,2 litru, se pohybuje mezi necelými 400 až 600 korunami. Přemrznout se nechává většinou jen zlomek úrody, je třeba počítat s částečným opadáním, či hnilobou. Kromě toho přezrávání a následný mráz zredukují objem hroznové hmoty, takže na litr lahodného moku je třeba mnohem víc hroznů. Například ze šesti tun „čistých“ hroznů se na konci vylisuje cca 1200 litrů ledového vína. Což je kolem 20 procent množství moštu lisovaného z běžně sklizené úrody.
Co voda zmrzlá v jednotlivých kuličkách vína nápoji dá, to je extrémní koncentrace cukru (cukernatost musí oficiálně ověřit zemědělská inspekce); pití ledového vína lze potom přirovnat k ochutnávání dezertních vín, či hodně starých archivních bílých vín, kde došlo k přirozené koncentraci cukru. Mošt získaný ze zmrzlého vína musí dosahovat minimálně 27 stupňů cukernatosti.
Ledová vína, pokud se už rozhodnete obětovat vyšší částku, je vždy dobré nakupovat u prověřených prodejců a od známých pěstitelů. Na trhu se přirozeně objevují i falzifikáty. Falešné „ledové“ víno vzniká tak, že hrozny nakoupené od pěstitelů dal soukromník na den dva do mrazáku a výsledný mošt ještě navíc dosladil uměle cukrem. Na takové „ledové víno“ v půllitrové láhvi za 200 až 250 korun je určitě lepší zapomenout…
Text a foto: Pavel Hrabica
Svatý Patrik je patronem Irska a jeho svátek, 17. března, je spojen s oslavami jara a nového života. V České... více
Za poslední rok, co se účastním různých klimatickým konferencím a studuji nejnovějším věděckým... více
Batátová polévka je vydatná a lahodná krémová polévka, která je ideální pro chladné dny. Batáty jsou... více
Leden je měsícem, kdy zima doslova klepe na dveře. Den se sice pomalu začíná prodlužovat, ale teploty stále... více
Tisková zpráva - Globální teploty dosáhly v roce 2023 mimořádně vysokých hodnot. Služba Copernicus pro... více
Dne 18. prosince 2023 začala na Islandu sopečná erupce. Tato erupce se odehrála na poloostrově Reykjanes,... více
V posledních letech se na internetu objevují články, které tvrdí, že na historických fotografiích a videích... více
Pády jsou v zimním období jedním z nejčastějších úrazů. Nejde jenom o pády na ledu, ale i o pády... více
Oblíbená apliklace Počasí na plochu Windows je zpět, nyní i pro Windows 10 a 11. Stačí si stahnout... více
Jáchymovské doly, národní podnik založený 7. března 1946, byl těžební důlní podnik specializovaný na... více
|
Aplikace pro Windows 10/11 nebo chytré mobilní telefony |
---|