Vyhledat místo:

Líbí se mi web Slunečno.cz

Počasí Slunečno

Líbí se Vám web Počasí Slunecno.cz ?

Aplikace Slunecno.cz

Pro Windows 10 a 11 Pro Windows 10 a 11
Rychlá instalace Rychlá instalace
Jednoduchá obsluha Jednoduchá obsluha
Snadný přístup Snadný přístup

PC s Windows 10 a 11

Pro stolní zařízení
Stáhněte si aplikaci Slunečno.cz na Microsoft Store

Smartphone nebo tablet s OS Android

Pro mobilní zařízení
Stáhněte si aplikaci Slunečno.cz na Google Play
Počasí Slunecno.cz najdete také na sociálních sítích:

Facebook Počasí Slunečno.cz

X Počasí Slunečno.cz

Pinterest Počasí Slunečno.cz

Videa Počasí Slunečno.cz na Youtube
SlunečnoPředpověď počasí Slunečno.cz - Články o počasí - Vítr třetím dnem ztěžoval dopravu či dodávky elektřiny v Česku

Vítr třetím dnem ztěžoval dopravu či dodávky elektřiny v Česku

1. dubna 2015 20:03

Praha 1. dubna (ČTK) - Silný vítr spojený s občasným sněžením a deštěm už třetím dnem komplikoval dopravu a dodávky proudu. Počasí působilo hlavně hmotné škody, poškodil například střechy. Při nehodách ale od pondělí zatím nikdo nezemřel. Naopak v Německu, Rakousku a Švýcarsku si úterní bouře vyžádala dohromady deset mrtvých a řadu zraněných. V Polsku se ocitly tisícovky domácností bez proudu. V Čechách má podle meteorologů v noci a ve čtvrtek vydatně sněžit, ale vítr bude už slábnout.

ilustrační fotografie: depositphotos

V Česku dnes počasí opět komplikovalo ranní dopravu na železnici. U Brantic na Bruntálsku brzy ráno vlak najel do spadlého stromu a vykolejil. Nikdo z lidí cestujících ve vlaku nebyl zraněn, škoda je přes 200.000 korun. V noci na dnešek popadaly stromy na koleje i na dalších místech, zejména v Plzeňském kraji. Většinu problémů se železničářům podařilo do dnešního odpoledne odstranit. Provoz zůstal kvůli spadlým stromům zastaven jen v úseku Vyšší Brod-klášter - Rybník, a podle Českých drah vlaky nebudou po této trati jezdit až do čtvrtečního rána.
Drážní inspekce dnes ČTK informovala, že od pondělí do dnešního rána eviduje 17 srážek vlaku se stromem. Zraněn nebyl nikdo, celková škoda je odhadem více než milion korun. Dvě třetiny těchto nehod se staly v úterý. "Tak vysoký počet srážek vlaku se stromem během jednoho dne je zcela výjimečný - v minulém roce se událo nejvíce pět srážek vlaku se stromem za den," uvedl mluvčí inspekce Martin Drápal.
Vítr zaměstnal také energetiky. Ve všech okresech Libereckého kraje platil až do dnešního večera kalamitní stav, který v úterý večer vyhlásila kvůli vysoké poruchovosti elektrárenská společnost ČEZ. Bez proudu zůstávají desítky domácností. "Vítr se uklidňuje, poruch už nepřibývá a nám se postupně daří dodávky obnovovat," řekla odpoledne ČTK mluvčí ČEZ pro severní Čechy Soňa Holingerová.
Kalamitní stav vyhlásili energetici také v Karlovarském kraji. Lokální výpadky elektřiny v kraji sice přetrvávaly, ale během dne rychle ubývaly. "Kalamitní stav stále trvá, vítr se pořád neutišil tak, jak bychom si představovali. Opraveno je momentálně asi 70 procent všech poruch, na zbývajících 30 procentech se intenzivně pracuje. Převážně jde o poruchy ze včerejšího dne a noci," řekla ČTK mluvčí ČEZ v západních Čechách Michaela Jirovcová. Kvůli velkému množství poruch vyhlásili energetici kalamitní stav i pro okres Hradec Králové.
Až k 18:00 energetici kalamitní stav v části regionů odvolali, a to v okresech Česká Lípa a Jablonec nad Nisou v Libereckém kraji, okresech Domažlice, Klatovy a Tachov v Plzeňském a okresech Karlovy Vary, Sokolov a Cheb v Karlovarském. Kalamitní stav tak večer trval už jen na Liberecku a Semilsku v Libereckém kraji a na Královéhradecku.
Protože vítr zasáhl hlavně západní a jižní Čechy, značně poničil stromy na Šumavě. Vichřice v tomto týdnu v Národním parku Šumava podle prvních odhadů poškodila více než 30.000 metrů krychlových dříví. Největší škody vznikly na Prášilsku a v lokalitě České Žleby. Ve sčítání škod zaměstnanci parku pokračují, přesnější čísla budou známá po Velikonocích, řekl mluvčí parku Jan Dvořák. V lesích státního podniku Lesy ČR poničil vítr asi 150.000 metrů krychlových dřeva. Lidé by do lesů zasažených větrem a srážkami podle podniku neměli vstupovat.
Mnoho práce přidělalo počasí i hasičům. Například ve středních Čechách měli v úterý kvůli silnému větru čtrnáctkrát víc výjezdů než obvykle a dnes k 15:00 zasahovali třikrát více než normálně. Silný nárazový vítr působil problémy také v Ústeckém kraji. Meteorologové upozornili na to, že kromě větru musí řidiči ve vyšších polohách regionu počítat s náledím a sněhem. Část Děčínska byla kvůli poruchám na vysokém napětí bez dodávek proudu.
V Královéhradeckém kraji byla kvůli popadaným stromům uzavřená silnice II/321 Uhřínov - Deštné v Orlických horách. Ve vyšších polohách v Pardubickém kraji museli řidiči počítat s rozbředlým sněhem na silnicích, zvláště v okolí Svitav, Moravské Třebové, Lanškrouna a Žamberka. V tunelu Hřebeč na Svitavsku uvízl kamion a vytvořila se dlouhá kolona vozidel. Sníh, ledovka a vítr komplikovaly ráno dopravu i na jihu Čech.
Počasí ale nedělá potíže jen v Čechách. Třeba na Šumpersku v Olomouckém kraji byly uzavřeny některé silnice. Mezi Lukavicemi a Bohuslavicemi zaplavila cestu voda, silnici z Bohdíkova směrem na Horní Temenici zase zatarasily stromy. Řeka Morava dosáhla v Moravičanech na Šumpersku prvního povodňového stupně. Ve Zvoli, kde ráno vyhlásili druhý stupeň, už voda odpoledne pomalu klesala.
V Čechách má podle meteorologů v noci a ve čtvrtek vydatně sněžit. Na horách se budou tvořit sněhové jazyky, na jihozápadě se budou v noci na čtvrtek a ve čtvrtek dopoledne tvořit už v polohách nad 500 metrů. Silný vítr má večer a v noci na čtvrtek postupně slábnout. Jen na jihozápadě Čech se i během čtvrtka mohou přechodně vyskytnout nárazy o rychlosti až 90 kilometrů v hodině, uvedl dnes Český hydrometeorologický ústav v aktualizované výstraze.

Mohlo by vás dále zajímat


· Nová satelitní mapa oblačnosti
· Ochrana soukromí a osobních údajů uživatelů webu Slunecno.cz
· Vlnu veder v ČR vystřídalo výrazné ochlazení
· Už padají kaštany. Podzim přijde brzy. Ochlazení potvrzené přírodou
· Zajděte si pro dárečky do prodejny T-Mobile
· Odtahová služba Paseka Praha, Jihlava, Kroměříž, Znojmo
· Země má druhý nejteplejší rok a třetí nejteplejší květen podle záznamů NOAA
· Najít ideální kadeřnici již nebude problém
· Česku republiku zasáhly silné bouřky
· Historičtí cyklisté za slunečného počasí projeli Znojmem

Widget Slunecno.cz na plochu Windows

Předpověď počasí na plochu Windows

Další články

Jarní příprava na sečení zahrady vyžaduje také pravidelnou údržbu, u bubnových sekaček s vlastním... více

Dokáží Velikonoce předpovědět příchod jara? Blížící se Velikonoční svátky ohlašují kromě... více

Svatý Patrik je patronem Irska a jeho svátek, 17. března, je spojen s oslavami jara a nového života. V České... více

Za poslední rok, co se účastním různých klimatickým konferencím a studuji nejnovějším věděckým... více

Batátová polévka je vydatná a lahodná krémová polévka, která je ideální pro chladné dny. Batáty jsou... více

Leden je měsícem, kdy zima doslova klepe na dveře. Den se sice pomalu začíná prodlužovat, ale teploty stále... více

Tisková zpráva - Globální teploty dosáhly v roce 2023 mimořádně vysokých hodnot. Služba Copernicus pro... více

Dne 18. prosince 2023 začala na Islandu sopečná erupce. Tato erupce se odehrála na poloostrově Reykjanes,... více

V posledních letech se na internetu objevují články, které tvrdí, že na historických fotografiích a videích... více

Pády jsou v zimním období jedním z nejčastějších úrazů. Nejde jenom o pády na ledu, ale i o pády... více



Všechny články

Newslettter

Počasí na Váš email

Každý den ráno pošleme předpověď
Emaily chodí ráno a bez reklamy



Odhlásit newsletter




Fotogalerie počasí

Fotogalerie přírody

Fotogalerie Fotogalerie
Fotogalerie Fotogalerie

Lunární kalendář

Lunární kalendář

  • 24.04.Fáze měsíce uplnek
  • 01.05.Fáze měsíce posl_ctvrt
  • 08.05.Fáze měsíce nov
  • 15.05.Fáze měsíce prv_ctvrt

Vyhledat
Přidejte si Počasí Slunečno na svůj Facebook
Facebook Počasí Slunečno.cz
Aplikace pro Windows 10/11 nebo chytré mobilní telefony
Stáhněte si aplikaci Slunečno.cz na Microsoft Store Stáhněte si aplikaci Slunečno.cz na Google Play