Ikona Slunce >> Předpověď počasí Slunecno.cz >> Články o počasí >> Ve Francii bylo během silné bouře zaznamenáno více než 100 tisíc úderů blesku

Ve Francii bylo během silné bouře zaznamenáno více než 100 tisíc úderů blesku

29. srpna 2018 14:50

Za necelých dvanáct hodin se jihozápadní Francií prohnala silná bouře, při které uhodilo přes 100 tisíc blesků. Meteorologové vydali včasné varování, aby lidé v jedenácti departmentech včetně Dordogne zůstali po čas bouře doma a zavřeli všechna okna. Bouře nadále pokračuje a místy už spadlo za jedinou hodinu 40 milimetrů srážek. Mimořádně silnou bouři, která v tuto chvíli řádí nad jihozápadní části Francie, doprovází větry vanoucí rychlostí až 120 kilometrů za hodinu.

Během uplynulých dvanácti hodin muselo několik desítek hasičů odklízet spadené stromy v oblasti Charente-Maritime. Po celou dobu bouře se vyskytuje nezvykle vysoké množství bleskových úderů. Nejvíce blesků se podařilo zachytit v Arcachonské pánvi v Gujan-Mestrasu. V posledních hodinách byly zaznamenány silné lokální deště, díky kterým došlo k zaplavení řady sklepů a ke škodám na majetku.

Riziko úrazu způsobené úderem blesku je v současné době v jihozápadní Francii stále vysoké, proto je nutné, aby všichni občané eliminovali riziko zasažení bleskem a vyhnuli se otevřeným prostranstvím, vodě, stromům a dalším vysokým objektům. Francie patří mezi země, kde ročně zemře na následky úderu blesku průměrně 15 osob a dalších 150 jich je vážně zraněno. Francii byla letos stejně jako většina ostatních evropských zemí sužována vlnou veder, díky čemuž dochází k utváření mimořádně silných bouří.

Bouře zasáhla jedenáct francouzských departmentů, mezi které patří Charente, Charente-Maritime, Dordogne, Gers, Gironde, Hautes-Pyrénées, Lande, Lot-et-Garonne, Pyrénées-Atlantiques, Deux-Sévres a Vienne. V některých departmentech bylo hlášeno od odpoledních hodin až do večera silné krupobití.

Francii sužovaly silné bouře už v květnu letošního roku. Jen za měsíc květen uhodilo ve Francii 147 tisíc blesků, což je dvojnásobné množství obvyklé pro toto období. Každý blesk disponuje elektrickým napětím několika milionu voltů a elektrickým proudem kolem třiceti tisíců ampér.



Mohlo by vás dále zajímat


· Hurikán Beryl po sobě zanechal ohromné škody
· Hurikán Leslie zranil v Lisabonu tři desítky osob
· Zemětřesení na ostrově Sulawesi v Indonésii vyvolalo vlnu tsunami
· Přívalové deště v Tunisku vyvolaly povodně
· Bouře Ali zasáhla Irsko a vybrala si první oběti na životech
· Tajfun Mangkhut směřuje na severní Filipíny
· Hurikán Florence směřuje na Virgínii a Severní Karolínu
· Tropická bouře Gordon udeřila na jihu USA
· Rozsáhlé záplavy v čínské provincii Guangdong ohrožují přes milion lidí
· Velký lesní požár v blízkosti Berlína ohrožuje stovky lidí

Widget Slunecno.cz na plochu Windows

Předpověď počasí na plochu Windows