Ikona Slunce >> Předpověď počasí Slunecno.cz >> Články o počasí >> Sucho v Evropě, deficit Dunaje a horké týdny

Sucho v Evropě, deficit Dunaje a horké týdny

11. května 2022 15:23

Zpráva, kterou v pondělí 9. května zveřejnila Global Drought Observatory (GDO) služby Copernicus Emergency Management Service (CEMS), zmiňuje extrémně nízké srážky za měsíc březen 2022 v oblastech severozápadní Itálie, severní Bosny, severního Bulharska, východního Rumunska, Moldávie a jižní Ukrajiny. To se projevilo především na nízké hladině evropských řek Pád a Dunaj.

CEMS je evropská agentura, která poskytuje produkty satelitního mapování a také služby včasného varování před povodněmi, lesními požáry a suchem.

Řeka Pád je nejdelší italskou řekou, která prochází severní částí země. Řeka Dunaj, která sdílí své břehy s 19 zeměmi, je druhou nejdelší řekou v Evropě. Obě řeky jsou životně důležité pro dopravu, zavlažování, zásobování vodou a také pro výrobu vodní energie. Většina přítoků má velmi nízké průtoky blízké jejich minimálnímu ekologickému průtoku pro léto, uvádí zpráva CEMS.

Pyrenejský poloostrov byl jednou z mála oblastí v Evropě, kde byly na březnovém SPI zaznamenány téměř až nadnormální srážky, což „přispělo k částečnému zotavení ze suchých podmínek na začátku roku,“ uvádí dále zpráva.

Pokud jde o přínos pro zemědělsví, odborníci tvrdí, že srážek v této části Evropy může být příliš málo nebo příjdou příliš pozdě.

"Ozimé plodiny ve Španělsku a Itálii nejsou v optimálních podmínkách a vodní stres již snížil výnosový potenciál," uvádí zpráva GDO.

Další znepokojivá zjištění byla odhalena z analýzy ekvivalentu vody ve sněhu nebo množství vody obsažené ve sněhové pokrývce v Alpách. Od dubna čelí italské Alpy 61% deficitu ekvivalentu sněhové vody ve srovnání s klimatologií 2009-2021.

Společně se suchem může také soupat počet aktivních lesních požárů, zejména ve Španělsku, Portugalsku, Francii a Německu. Mezi faktory přispívající ke zvýšeným počtům požárů patří kromě vysoké teploty také suchá půda a nízké hodnoty relativní vlhkosti.

Přestože se v nacházejících týdnech přežene několik srážkových vln přes střední a severní část Evropy, v oblastech sužovaných suchem lze očekávat nadále nadnormální teplo.

Zdroj:
Zpráva GDO
accuweather

 



Mohlo by vás dále zajímat


· Týdenní předpověď počasí v Česku 23.7.-30.7.2024
· Předpověď pro Vaši zahradu nebo chatovou osadu
· Recept na batátovou polévku
· Oprava databáze s předpovědí
· Ke konci července se znatelně ochladí
· Proč se Evropa otepluje rychleji než celý svět
· Evropa se za posledních 30 let oteplila rychleji
· Aktuální počasí pro každé místo na Zemi
· Letní předpověď pro Evropu na rok 2022
· Přijde znovu mráz sníh? Čeká nás aprílové počasí

Widget Slunecno.cz na plochu Windows

Předpověď počasí na plochu Windows