Ikona Slunce >> Předpověď počasí Slunecno.cz >> Články o počasí >> Záplavy a sesuvy půdy zabily v Keňi 5 osob

Záplavy a sesuvy půdy zabily v Keňi 5 osob

30. dubna 2018 01:59

V africké Keňi začalo období dešťů, které přineslo vydatné dešťové srážky, jež nedaleko Nairobi rozpoutaly bleskové povodně a ničivé sesuvy půdy. Prozatím je jisté, že pod nánosy bahna přišlo o život nejméně 5 osob v oblasti Isiolo, které se nachází 450 kilometrů od hlavního města Nairobi.

V důsledku nepolevujících dešťů je půda v Keňi dostatečně nasycená a sesuvy půdy jsou stále častější. Jihovýchodně od Nairobi ve městečku Kilungu, které se nachází v kraji Makueni, sesuvy půdy pohřbily přes 30 domů pod nánosy bahna.

Keňu ročně zastihnou dvě velké období dešťů, které určuje vítr. Jedno období určuje monzun, který vane suchý vzduch z Arabského zálivu od listopadu do března. Druhé období dešťů začíná v dubnu a je charakteristické teplým a vlhkým monzunem, který trvá od dubna do října.

Podle meteorologů spadlo jen za úterý v Nairobi celkem 54 milimetrů dešťových srážek. Za uplynulé čtyři dny činí srážkový úhrn v okolí Nairobi 110 milimetrů a pršet by mělo i v následujícím týdnu, protože v dubnu každoročně spadne v Nairobi nejvíc deště.

Ředitel Keňského meteorologického oddělení Peter Ambenje varoval občany, že je velmi pravděpodobné, že silné deště vydrží ještě několik dní. Zároveň všechny vyzval, aby se připravili na možné sesuvy půdy. Přívalové deště zasahují takřka celé území Keňi, ale nejvíce bouří je kolem Údolí Rift Valley.

 



Widget Slunecno.cz na plochu Windows

Předpověď počasí na plochu Windows