Ikona Slunce >> Předpověď počasí Slunecno.cz >> Články o počasí >> Tropická bouře Pamela směřuje na Mexiko

Tropická bouře Pamela směřuje na Mexiko

13. října 2021 03:08

Hurikán Pamela zeslábl na tropickou bouři a pomalu směřuje na tichomořské pobřeží Mexika. Odborníci z National Hurricane Center se obávají, že bouře Pamela by ve středu mohla zasáhnout mexický stát Sinaloa v oblasti města Mazatlán.

Obyvatelé západního pobřeží Mexika se připravují na středeční úder bouře Pamela, kterou momentálně doprovází větry vanoucí rychlostí 110 kilometrů za hodinu. Bouře by měla dorazit v ranních hodinách a existují obavy, že před vstupem na pevninu opět nabere na síle.

V důsledku přicházející tropické bouře Pamela už během úterý západní pobřeží Mexika zasáhly přívalové deště. V úterý večer se rychlost větru v nárazech pohybovala kolem 130 kilometrů za hodinu, ale večer mírně zeslábla.

V následujících dnech budou v některých oblastech Mexika hrozit bleskové povodně, protože bouře Pamela přinese kromě silného větru i vydatné srážky. Rozsáhlý bouřkový systém se bude ke konci pracovního týdne přesouvat do oblasti státu Texas.

S příchodem tropické bouře Pamela se očekává, že během několika dní spadne v Mexiku místy 200 - 300 milimetrů srážek. Přívalové deště by mohly poškodit velké množství zemědělských plodin pěstovaných ve státe Sinaloa. Pětina pěstované kukuřice a pšenice včetně mnoha druhů zeleniny posléze míří na export do USA. Vydatné srážky s vysokou pravděpodobností zasáhnou i sousední stát Durango.

Mexiko bývá bouřemi a hurikány zasaženo poměrně často. V letošním roce Mexiko zasáhlo už několik slabších hurikánů, mezi které patří Olaf, Grace a Nora. Největší škody způsobil hurikán Grace, který zasáhl východní pobřeží Mexika v srpnu a zabil jedenáct obyvatel.

 



Widget Slunecno.cz na plochu Windows

Předpověď počasí na plochu Windows