Ikona Slunce >> Předpověď počasí Slunecno.cz >> Články o počasí >> Monzunové deště a záplavy v Thajsku

Monzunové deště a záplavy v Thajsku

6. října 2021 23:34

Střední Thajsko už několik dní sužují rozsáhlé záplavy, které vyvolaly monzunové deště. Varování před záplavami už platí ve třinácti provinciích včetně oblasti hlavního města Bangkoku. Vydatné srážky do Thajska přinesla i tropická bouře Dianmu. Při záplavách už zahynulo sedm obyvatel a několik dalších se pohřešuje.

Thajsko se nachází v monzunovém období, během kterého na území spadne enormní množství srážek. Do dnešního dne už záplavy v Thajsku zatopily kolem dvou set tisíc domů ve třiceti provinciích. Nejvíce srážek spadlo v centrálním Thajsku a dále pak na severu a severovýchodě.

Je velmi reálné, že záplavy budou Thajsko sužovat i v následujícím týdnu. Meteorologové předpovídají další vydatné deště v provinciích Lopburi, Saraburi, Ayutthaya, Pathum Thani a Nonthaburi. Většina přehradních nádrží se v centrálním Thajsku naplnila během jednoho týdne.

V Thajsku se rozvodnila i největší řeka Menam-Čao-Praja, která protíná i hlavní město Bangkok. Bangkok se nachází na nízko položeném místě, které je na povodně mimořádně náchylné, což potvrzuje i guvernér Aswin Kwanmuang.

Byla podniknuta veškerá možná protipovodňová opatření včetně přípravy velkého množství čerpadel, která budou vhánět vodu do odvodňovacího tunelu. S ohromným přívalem srážek se letos vyrovnaly jen velké přehrady na severu. Hůře na tom jsou přehrady v oblasti hlavního města, ty jsou už několik dní na hraně své kapacity.

Nejnovější varování před povodněmi je vyhlášeno v oblasti přehrad Chao Phraya a Pasak Jolasid. Obě přehrady budou v následujících dnech odpouštět zvýšené množství vody. Přívalové deště zároveň vysídlily tisíce obyvatel na severovýchodě Thajska.



Widget Slunecno.cz na plochu Windows

Předpověď počasí na plochu Windows