Vyhledat místo:

Líbí se mi web Slunečno.cz

Počasí Slunečno

Líbí se Vám web Počasí Slunecno.cz ?

Aplikace Slunecno.cz

Pro Windows 10 a 11 Pro Windows 10 a 11
Rychlá instalace Rychlá instalace
Jednoduchá obsluha Jednoduchá obsluha
Snadný přístup Snadný přístup

PC s Windows 10 a 11

Pro stolní zařízení
Stáhněte si aplikaci Slunečno.cz na Microsoft Store

Smartphone nebo tablet s OS Android

Pro mobilní zařízení
Stáhněte si aplikaci Slunečno.cz na Google Play
Počasí Slunecno.cz najdete také na sociálních sítích:

Facebook Počasí Slunečno.cz

X Počasí Slunečno.cz

Pinterest Počasí Slunečno.cz

Videa Počasí Slunečno.cz na Youtube
SlunečnoPředpověď počasí Slunečno.cz - Články o počasí - Hradečtí silničáři jsou na zimu připraveni, Moravskoslezští silničáři mají dva nové sypače

Hradečtí silničáři jsou na zimu připraveni, Moravskoslezští silničáři mají dva nové sypače

31. října 2013 12:23

31.10.2013- ČTK - Silničáři v Královéhradeckém kraji dokončují přípravy na letošní zimu. Do skladů nyní plní poslední z asi 18.000 tun soli a 20.000 tun písků a posypové drtě. Pro případ potřeby mají předem zajištěny také další dodávky posypových materiálů tak, aby zvládli i kalamitní stavy. K boji se sněhem a náledím budou mít silničáři v kraji k dispozici 110 sypačů s radlicemi, 40 nakladačů a deset sněhových fréz. ČTK to dnes řekl mluvčí hradeckého hejtmanství Imrich Dioszegi. Zimní údržba silnic v kraji stojí při průměrné zimě asi 200 milionů korun. 


    Ve skladech silničářů zbylo z loňské zimy několik tisíc tun soli, kterou použijí při údržbě silnic během nadcházející zimy. "Další potřebnou sůl jsme nakoupili předem za výhodnější letní ceny. Dosud se nám nikdy nestalo, že bychom měli problém s jejím nedostatkem," uvedl výrobně-provozní náměstek ředitele SÚS Královéhradeckého kraje Přemysl Noháček. 
    Nejdříve obvykle začíná zimní údržba na vozovkách v nejvyšších polohách kraje v oblasti Krkonoš. Jde zejména o silnice na Pomezní či Hoffmanovy boudy či v okolí Pece pod Sněžkou. Dosud silničáři zasahovat nemuseli. 
    Loňská zimní údržba vyšla na zhruba 190 milionů korun, což bylo o deset milionů korun pod průměrem. Rekordně drahá byla zatím zima na přelomu let 2005 a 2006, která vyšla krajskou pokladnu na čtvrt miliardy korun. Výjimečná zimní údržba byla v kraji také na podzim 2009, kdy sníh zasypal silnice i v nižších polohách již v polovině října. 
    Celkem mají silničáři v hradeckém kraji na starosti údržbu 3753 kilometrů silnic prvních, druhých a třetích tříd. V majetku hradeckého kraje jsou silnice druhých a třetích tříd o délce 3322 kilometrů. V zimě se v kraji neudržuje asi 300 kilometrů silnic třetích tříd. Jsou to například málo využívané cesty v horách a na okrajích okresů s minimálním provozem. 

 

Moravskoslezským silničářům pomůžou nápor zimy zvládnout dva nové sypače. Po jednom voze pořídila Správa silnic Moravskoslezského kraje a Ostravské komunikace. Nákup si vyžádal náklady okolo deseti milionů korun. Celkem tak mají silničáři v celém regionu k dispozici téměř 140 sypačů. ČTK to řekli mluvčí obou organizací Šárka Vlčková a Jiří Maléř. 
    "V loňském roce jsme nakoupil pět nových sypačů za víc jak 20 milionů korun. Letos jsme se rozhodli investovat spíše do techniky na letní údržbu. Proto jsme zakoupili jen jeden nový sypač," uvedla mluvčí Správy silnic Moravskoslezského kraje Vlčková. Celkem má krajská správa k dispozici celkem 135 sypačů, 15 sněhových fréz, 29 šípových pluhů a 45 nakladačů. Další techniku poskytují externí dodavatelé. 
    Moravskoslezští silničáři, kteří zajišťují sjízdnost 3514 kilometrů silnic v regionu, se už zásobili solí. "Za letní cenu, která je o 200 korun za tunu nižší než během zimy, jsme nakoupili 29.000 tun soli. Pokud bude běžná zima, mohli bychom s tímto množstvím vystačit. Loňská zima ale byla extrémně dlouhá. Celkem jsme spotřebovali 36.000 tun soli," řekla Vlčková. Doplnila, že oficiální období zimní údržby začíná 1. listopadu a končí 31. března. 
    Také vedení společnosti Ostravské komunikace (OK), která zajišťuje sjízdnost hlavních silnic v Ostravě, nakoupilo před letošní zimou jeden sypač. "Celkem máme připraveno do provozu 23 sypačů. U externích dodavatelů máme smluvně zajištěno dalších 12 traktorů a osm nákladních automobilů. V případě kalamity můžeme počítat i s šesti auty hasičů," řekl ČTK mluvčí OK Jiří Maléř. 
    Jeho kolegové už mají za sebou první ostrý výjezd. "Uplynulý čtvrtek si nízké ranní teploty spolu s vlhkostí vzduchu vyžádaly preventivní ošetření mostů proti námraze, použili jsme více jak dvě tuny soli," doplnil provozní náměstek OK Antonín Bína, podle nějž je ve skladech společnosti na zimu nyní přichystáno dalších 6000 tun soli. 
    "Při standardním průběhu zimy nám toto množství stačí na celou sezonu. I v letošním roce počítáme s využitím vícesložkové solanky, která účinkuje na silnicích i v extrémně mrazivých podmínkách až do minus 23 stupňů Celsia," řekl Bína. 
    Informace o sněhovém zpravodajství a sjízdnosti silnic mohou během zimy řidiči hledat na hned na několika webových stránkách:www.ssmsk.czwww.okas.cz, nebo na stránkách www.dopravniinfo.cz

Widget Slunecno.cz na plochu Windows

Předpověď počasí na plochu Windows

Další články

Jarní příprava na sečení zahrady vyžaduje také pravidelnou údržbu, u bubnových sekaček s vlastním... více

Dokáží Velikonoce předpovědět příchod jara? Blížící se Velikonoční svátky ohlašují kromě... více

Svatý Patrik je patronem Irska a jeho svátek, 17. března, je spojen s oslavami jara a nového života. V České... více

Za poslední rok, co se účastním různých klimatickým konferencím a studuji nejnovějším věděckým... více

Batátová polévka je vydatná a lahodná krémová polévka, která je ideální pro chladné dny. Batáty jsou... více

Leden je měsícem, kdy zima doslova klepe na dveře. Den se sice pomalu začíná prodlužovat, ale teploty stále... více

Tisková zpráva - Globální teploty dosáhly v roce 2023 mimořádně vysokých hodnot. Služba Copernicus pro... více

Dne 18. prosince 2023 začala na Islandu sopečná erupce. Tato erupce se odehrála na poloostrově Reykjanes,... více

V posledních letech se na internetu objevují články, které tvrdí, že na historických fotografiích a videích... více

Pády jsou v zimním období jedním z nejčastějších úrazů. Nejde jenom o pády na ledu, ale i o pády... více



Všechny články

Newslettter

Počasí na Váš email

Každý den ráno pošleme předpověď
Emaily chodí ráno a bez reklamy



Odhlásit newsletter




Fotogalerie počasí

Fotogalerie přírody

Fotogalerie Fotogalerie
Fotogalerie Fotogalerie

Lunární kalendář

Lunární kalendář

  • 01.05.Fáze měsíce posl_ctvrt
  • 08.05.Fáze měsíce nov
  • 15.05.Fáze měsíce prv_ctvrt
  • 23.05.Fáze měsíce uplnek

Přidejte si Počasí Slunečno na svůj Facebook
Facebook Počasí Slunečno.cz
Aplikace pro Windows 10/11 nebo chytré mobilní telefony
Stáhněte si aplikaci Slunečno.cz na Microsoft Store Stáhněte si aplikaci Slunečno.cz na Google Play