Ikona Slunce >> Předpověď počasí Slunecno.cz >> Články o počasí >> Erupce islandské sopky skončila. Letecký provoz nad Evropou se vrací do normálu.

Erupce islandské sopky skončila. Letecký provoz nad Evropou se vrací do normálu.

25. května 2011 00:00

Dnes ráno ustala po více než čtyřech dnech erupce druhé nejaktivnější islandskésopky Grímsvötn. Sopka začala chrlit popílek v sobotu a okamžitě vyvolala obavy široké veřejnostiz opakování loňského scénáře, kdy bouřící sopka Eyjafjallajökull na několik dní ochromila letový provoz nad většinou Evropy a vyžádala si zrušení více ne 100 tisíc letů.

Loňský průběh, kdy byl uzavřen vzdušný prostor téměř nad celou Evropou, se naštěstí neopakoval. Během víkendu a počátkem týdne bylo uzavřeno několik letišť ve Skotku a Velké Británii, která už jsou ale momentálně zase v provozu. V současnosti je sopečným mrakem nejvíce ohrožena severní část Německa, kde jsou uzavřená letiště v Berlíně, Hamburku a v Brémách. V jiných státech, včetně České republiky, žádná letiště uzavřena nebyla.

V celé Evropě muselo být zrušeno jen několik set letů. Největší škody tak sopečná erupce napáchala na samotné Islandu, jehož velká část se na několik dní ponořila do „denní tmy“ a obrovské oblasti byly pokryty hustým sopečným popelem.



Widget Slunecno.cz na plochu Windows

Předpověď počasí na plochu Windows