Ikona Slunce >> Předpověď počasí Slunecno.cz >> Články o počasí >> Aladin - model pro předpověď počasí od CHMI

Aladin - model pro předpověď počasí od CHMI

6. listopadu 2011 18:13

Numerický model ALADIN je vyvíjen od roku 1991 v mezinárodní spolupráci 15 evropských a afrických států,
kterou vede francouzská povětrnostní služba a je v rutinním provozu v řadě členských zemí konsorcia ALADIN.


ALADIN vychází z globálního modelu francouzské meteorologické služby Météo-France ARPEGE (projekt výzkumu malých a velkých měřítek), jehož výsledky pro zvolenou cílovou oblast ALADIN zpřesňuje.

„Co je pro předpovědi počasí nezbytné, jsou následující dva předpoklady. Za prvé jde o znalost fyzikálního stavu atmosféry v určitém časovém okamžiku. Za druhé musíme znát zákony, podle nichž se vyvíjí určitý stav atmosféry z časově  předcházejícího. Stav atmosféry i zákonů je třeba znát s postačující přesností, jedině potom můžeme získat exaktní řešení meteorologických předpovědí“.

ALADIN je určený pro krátkodobou předpověď atmosférických procesů středního měřítka. Předpověď počasí je počítána geografickým rozlišením 4 km. Pole jednotlivých veličin (teplota, tlak vzduchu) se interpolují z rozlišení ARPEGE na vyšší rozlišení ALADIN. Data jsou nyní připravena k vlastnímu výpočtu modelu (numerická integrace).


Výsledkem je předpověď meteorologických prvků na + 54h, například předpověď tlakových polí při zemi i ve výšce, množství oblačnosti, rychlost a směr větru, množství srážek, teplota a vlhkost vzduchu.


Jedná se o lokální model (Local Area Model), protože předpovídá počasí v omezené oblasti, v našem případě ve střední Evropě. Oproti ARPEGE má ALADIN vyšší rozlišení časové i prostorové a užívá přesnější popis parametrů zemského povrchu (výška terénu, půdní a vegetační parametry).

„Tuto předpověď hojně používá ke své práci předpovědní synoptická jako jeden ze zdrojů informací pro slovní předpovědi, letecká předpovědní služba pro podrobnější předpovědi pro letectví. V hydrologických aplikacích se tato data používají na příklad pro modelování vývoje vodních stavů. Aplikována jsou také k účelům ochrany ovzduší a radiační bezpečnosti. Na jejím základě jsou sestavovány i speciální předpovědi pro veřejnost a podniky“.

Z výstupních dat se potom vytvářejí soubory vyžívané k předpovědi počasí. Generují se předpovědní mapy a grafy meteorologických prvků v daném čase a i místě.

Výstup z modelu Aladin pro Českou republiku najdete na adrese http://pr-asv.chmi.cz/aladin/index.php?run=latest&all=on

Mapy s předpovědí Aladin najdete na http://portal.chmi.cz/files/portal/docs/meteo/ov/aladin/results/ala.html

 

 



Widget Slunecno.cz na plochu Windows

Předpověď počasí na plochu Windows